Det finns många olika orsaker till varför vissa personer skapar ett så kallat spelberoende till datorspel. Dock är det vanligare med spelberoende på casinon och sådana spel där de finns möjlighet att vinna pengar. Vad innebär det att vara spelberoende av att spela datorspel? Jo, det innebär att man kan sitta uppe flera nätter utan sömn bara för att man är beroende av att spela ett visst datorspel som man inte kan släppa. Dessutom om man är spelberoende av datorspel prioriterar man oftast att sitta ett antal timmar i soffan istället för att laga mat, städa eller fysiskt aktivera sig. Som du märker så finns det ett antal konsekvenser av att vara spelberoende, vilket du snart ska få läsa. Men du ska även få läsa om orsaker till varför man hamnar i dators spelberoende. Givetvis finns med massvis med olika anledningar och de allra flesta har säkert flera orsaker i en fin blandning. Vi ska berätta de vanligaste orsakerna och så kanske du som är intresserad eller försöker bli av med ditt spelberoende känner igen dig och eventuellt hitta en lösning.

Fler negativa än positiva konsekvenser

Konsekvenserna av att vara spelberoende är fler negativa än positiva. Ska vi vara helt uppriktiga finns det inget positivt av att vara spelberoende förutom att du eventuellt blir skicklig på det spelet du spelar. Men med tanke på att datorspel inte har någon funktion i det riktiga livet och gör ingen nytta är det inget att lägga ner allt för mycket tid på. Snarare får man sämre social kompetens av att sitta ensam instängd timme ut och timme in och spela datorspel istället för att vara ute och träffa nya människor. Konsekvenser som att inte kunna sköta sin hygien och hälsa är ganska vanliga. Dessutom är det vanligt att man inte kan hålla rent och ordning i sitt hus eller lägenhet. Är man sambo, gift eller förälder är det även vanligt att man får problem i sin relation. Dessutom kan dina studier eller jobb ta stryk om du exempelvis sitter uppe hela nätter och spelar och sedan kommer till arbetsplatsen och vill helst sova på grund av trötthet.

Många teknikintresserade fastnar för datorspel

Vad kan då orsaka att man hamnar i den onda spiralen av att hamna i spelberoende? Jo, först och främst är nog alla som är spelberoende även tekniskt intresserade. Det är absolut inget negativt, men det är en bidragande faktor till att man vill testa alla nya teknik produkter som kommer ut på marknaden. Helt plötsligt har man fastnat i ett spel som man sedan inte kan släppa. En annan orsak kan vara att man känner sig ensam och måste komma på en egen sysselsättning för att ha något och göra på kvällarna. Detta är oftast en lösning som inte är speciellt bra då det är mycket bättre att gå ut och lära känna nytt folk. En ytterligare orsak kan vara grupptryck, att många av ens kompisar spelar ett visst spel och att man själv vill vara en i gänget eller att man vill spela mot eller tillsammans med sina kompisar.