De som lider av spelmissbruk (eller kommit ur missbruket) brukar sällan prata om det. Det är något man skäms över och det är få som är helt öppna med sin historia. Men en av de som valt att gå en helt annan väg är Nordin Gerzic. Han spelade länge i IFK Göteborg – innan spelmissbruket förstörde hans karriär. I en lång intervju med Expressen berättade han år 2014 om den mörkaste delen av hans liv. En del som starkt påverkat honom och hans omgivning negativt.

När han genomförde intervju med tidningen hade Nordin Gerzic lidit av missbruket under flera år. Han sammanfattar tiden med ”Jag har ljugit i flera år, jag är så trött på att ljuga”. Han hade ljugit för vänner, för spelare i laget, för familjen och kanske allra mest för sig själv. För det är en typisk del i missbruk – att inte erkänna sitt problem.

Men även om han, 2014, kunde stå för sitt problem så ansåg han inte att hans tid som missbrukare var helt förbi. Likt en ”nykter alkoholist” beskrev han sig själv som ”spelmissbrukare” trots att han inte spelade just då. Att berätta om sitt missbruk blev därmed ett sätt för honom att bearbeta sitt eget missbruk samtidigt som han vill varna andra för hur farligt och hårt detta kan slå. Vid intervjutillfället hade han varit spelfri i två månader. Två månader av frihet – men problemen kvarstod med skulder, svek och människor som inte längre litade på honom.

” Kan jag bara hjälpa en enda person med min historia är jag lycklig” säger han till Expressen.

Ett råd som han återkommer till i intervjun är att ”stänga dörrar”. Som missbrukare är det lätt att hitta orsaker till att spela ”bara en gång till”. Man kan helt enkelt inte lita på sig själv och vad man klarar av att motstå. Då är det viktigt att sätta gränser, stänga dörrar och skapa förutsättningar för att minimera ”farliga situationer”. Detta kan exempelvis ske genom att man spärrar sitt personnummer på casinosidor på nätet, att man inte umgås med andra som spelar och att man är ärlig med sitt beroende. Genom att vara ärlig mot sin omgivning kommer även de att ta hänsyn till omständigheterna.

Lånade i flickvännens namn

Enligt Gerzic eskalerade hans problem när han fick flytta till IFK Göteborg. Det var inte ovanligt att han satt en hel dag och bara spelade. Självklart kom även vinsterna men det handlade inte för honom att vinna pengar för att kunna sluta spela. Vunna pengar innebar bara möjlighet att spela ett par timmar till. Många tror att drivet är att vinna pengar men för en spelmissbrukare är det till stor del även själva spänningen och den dragningskraft som dessa spel har. I annat fall skulle betydligt fler slutat efter vinster. Han sammanfattar det bra med:

”Jag såg inte ens siffrorna. Jag blev bara arg för förlusterna när jag inte hade fler pengar att spela för”

Det var när pengarna var slut som lånen började tecknas och skuldberget snabbt ökade. Han började med att låna från vänner och bekanta och tecknade sedan ett flertal lån. Det var även nu som han gjorde det han värsta enligt honom själv. Efter att ha tecknat sms-lån hos ett flertal aktörer kunde han inte få fler lån. Detta eftersom låneföretagen inte får låna ut mer än ett lån per låntagare. Han valde då att låna i hans sambos namn. Detta utan att hon var medveten om det. Lån som har mycket höga räntor och som även snabbt ska återbetalas för att inte komma till Kronofogden.  Även om räntenivån har sjunkit något sedan 2014 har smslån fortfarande mycket höga räntor. År 2016 var en generell räntenivå på smslån ca 10-20% per månad. Ett lån på 5000kr ska därmed betalas med 6000-7500kr efter en månad. Med sådan kostnadsökning är det lätt att förstå att skulderna ökade likt en snöboll.  Vissa månader hade han skulder att betala på 80 000kr. Skulder till vänner och låneföretag.

Slutet – och nya livet

När hans sambo avbröt deras förhållande vaknade han upp ur sin bubbla och sökte hjälp. Han fick fyra månaders hjälp och trodde att han var klar. Men en enda liten stryktipsrad gjorde att han snabbt var fast igen i beroendet. Nu har han insett att han inte kan spela något alls. Risken är helt enkelt för stor att han faller dit igen. Han är en nykter spelmissbrukare som sakta men säkert tar tillbaka sig i livet. Bland annat hade han börjat umgås med sin exsambo igen. Ett sätt att reda upp efter den oreda han skapat genom åren.

När Expressen frågar honom om vilket råd han skulle ge till unga i samma situation är han tydlig med att det handlar om att prata med människor. Att vara ärlig om sitt beroende och även gå på beroendecenter för att därigenom kunna träffa människor som suttit (eller sitter) i samma situation. Det blir ett sätt att inse att alla kan bli missbrukare.

” När du är 18 tror du att du är för smart för att bli spelmissbrukare, men det är du inte. Alla kan bli missbrukare”.

Har du problem med spelmissbruk eller känner någon som är det? Kontakta Spelberoendes riksförbund.

Detta är en kortare sammanfattning av intervjun som kan i sin helhet läsas här.