Datorspelsberoende är extremt vanligt inom denna typ av underhållning. Du har säkert hört talas tidigare om spelberoende och det innefattar ju även datorspelsberoende, men även spelberoende på casino automater.

Beroendet är individuellt

Datorspelsberoende skiftar givetvis från person till person men även vilket typ av spel man spelar. Speltillverkarna vet ju om det här och bygger upp spelet på ett speciellt sätt så det ska bli så beroendeframkallande som möjligt. Detta är något som gör att många ungdomar framförallt kan sitta uppe nätter och spela mot varandra eller spela för att klara olika nivåer. När man lägger ner såpass mycket tid på ett spel är det vanligt att annat i ens liv får lida. Exempelvis ens studier eller umgänge med familj och vänner. Dessutom blir man extremt trött om man inte sover på nätterna och då får jobbet eller skolan ta stryk eller ens idrott.

Lätt att bli beroende

Det är väldigt att snabbt komma in i spelet och bli beroende, spelar ingen roll vilken ålder man är i. Det finns både 12 åringar och 35 åringar som kan sitta uppe hela nätterna för att få spela sitt efterlängtade spel. Du som kanske spelar mycket datorspel känner säkert igen dig att tiden rinner lätt iväg och att det inte är omöjligt att sitta fem timmar i sträck för att man är så inne i spelet.

Många sätt att stoppa beroende

Vad ska man göra för att stoppa ett spelberoende? Jo, det finns många sätt att gå till väga för att bli av med att ständigt vilja spela ett spel som egentligen är helt meningslöst. Men som med andra grejer måste man få göra saker som man själv gillar, men det finns alltid en gräns. Speciellt när andra runt om kring får lida eller när skolarbetet tar styrk. Som förälder kan man alltid sätta en tidsgräns på hur länge ens barn får spela tv-spel och kanske till och med endast på vissa dagar. Misstänker man att barnet spelar under nätterna när man som förälder ligger och sover kan man flytta ut datorspelet till vardagsrummet då man hör om ens barn spelar på nätterna. Som vuxen är det svårare som förälder och säga till eftersom man då oftast bor ensam och har sitt egna liv. Ofta har de flesta vuxna ett sunt förnuft och kan känna av när det håller på att gå över gränsen. Dock är det ofta det som är problemet när det kommer till datorspelsberoende. Många känner igen sig i att tiden rinner i väg och helt plötsligt har man suttit framför tv:n eller datorn istället för att ha gjort viktigare saker som att städa, laga mat eller liknande. Det finns som med mycket annat hjälp att få för det här. Bor man med sin sambo märker säkert han eller hon av när det blir för mycket och pratar sedan om det. I de allra flesta fall löser det sig men ett tips till er som har svårt att hålla tiden när man spelar är att sätta en timer. Dessutom är det viktigt att minska på spelandet när man börjar känna en stress över det.